RSS

Torrents: “Λήκαρε” το The Expendables 3

26 Jul

 

Η πιο εντυπωσιακή «διαρροή» (leak) screener από εποχής του διαβόητου workprint του «X-Men Origins: Wolverine», το 2009, αναστατώνει την παραγωγό εταιρεία του «The Expendables 3». Η Nu Image απειλεί πως θα ρίξει μηνύσεις, όμως, μιλάμε για τρελό αριθμό «κατεβασμάτων», τύπου άνω των 100.000 μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες, με βάση στοιχεία του TorrentFreak!

Το ότι κυκλοφορούν ταινίες για παράνομο «κατέβασμα» στα torrents, δεν αποτελεί είδηση. Όταν, όμως, το φιλμ για το οποίο μιλάμε έχει τη δυναμική ενός blockbuster που, επιπλέον, πατάει πάνω σε ένα επιτυχημένο franchise και η «διαρροή» εμφανίζεται αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από την κινηματογραφική του διανομή, τότε έχουμε να κάνουμε με σκάνδαλο που ταρακουνάει το Χόλιγουντ!

Το σοβαρότερο μέχρι σήμερα κρούσμα πειρατείας παρόμοιου φιλμ υπήρξε η περίπτωση του διαβόητου workprint του «X-Men Origins: Wolverine», που λήκαρε την πρώτη του Απρίλη του 2009, με την ταινία να διανέμεται στις αμερικανικές αίθουσες την πρώτη του Μάη (ή από τις 28 Απριλίου σε κάποιες χώρες του international market). Ο ντόρος ήταν τεράστιος. Αν και η κόπια που είχε διαρρεύσει δεν αποτελούσε το οριστικό cut του φιλμ, με τα εφέ να μην έχουν ρενταριστεί και να μην έχουν περαστεί τα όποια ψηφιακά «σβησίματα» (κυρίως για τα σύρματα που χρησιμοποιούσε το καστ στα stunts), η ζημιά… είχε γίνει;

 

Ουδείς μπορεί να μετρήσει ακριβώς το πόσα εισιτήρια χάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Από τη μια, το screener ήταν ατελές (έως και αστείο, λόγω της απουσίας των εφέ) και, εν τέλει, αφορούσε περισσότερο σε… σπουδαστές κινηματογράφου, οι οποίοι μπορούσαν να το δουν και να «αποδομήσουν» μια παραγωγή τέτοιου μεγέθους (κόστος 150.000.000 δολάρια). Το άνοιγμα του πρώτου weekend του «X-Men Origins: Wolverine» στις ΗΠΑ έφτασε τα 85.058.003 δολάρια, φυσικά βρέθηκε στην πρώτη θέση του box-office και το screen average (20.751 δολάρια) ήταν εξαιρετικό! Η ταινία έφτασε τα 373.062.864 δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως, άρα… που ήταν ακριβώς η ζημιά;

Ο Τύπος ασχολήθηκε έντονα με το θέμα, δημιουργώντας ένα άλλου είδους «word of mouth», ενώ αρκετοί από τους θεατές του παράνομα ληκαρισμένου workprint δήλωσαν πως θα ήθελαν να δουν το φιλμ και στο σινεμά. Τα νούμερα έδειξαν ότι, όντως, πήγε πολύς κόσμος…

Η ιστορία επαναλαμβάνεται από χθες το βράδυ, καθώς ένα κανονικότατο DVD screener του «The Expendables 3» κυκλοφορεί εκεί έξω, με την ταινία να διανέμεται στους κινηματογράφους παγκοσμίως από τις 13 Αυγούστου (15 για τις ΗΠΑ). Είναι κάμποσες οι εβδομάδες, η κόπια παρέχει εικόνα επιπέδου DVD (δείγμα οι φωτό που ακολουθούν), πρωταγωνιστούν όσοι action heroes μπορείς να διανοηθείς (μέγας κράχτης για κοινό διαφορετικών ηλικιών) και, με βάση τις πληροφορίες που έδωσε το TorrentFreak, μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες τα «κατεβάσματα» ξεπέρασαν τις 100.000 (μονάχα από εκείνους που κάνουν χρήση του BitTorrent!).

 

Η είδηση δεν έχει ξεσηκώσει ακόμη τον αμερικανικό Τύπο (ε, time zones, κοιμόντουσαν, καταλαβαίνεις…), όμως, μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα πέσουν… μπουμπουνητά, καθώς η εταιρεία παραγωγής του φιλμ, Nu Image, σκοπεύει να μηνύσει όσους «κατέβασαν» το φιλμ! Δεν θα είναι και η πρώτη φορά. Το 2011, οι παραγωγοί του πρώτου «The Expendables» είχαν στείλει στα δικαστήρια 23.322 BitTorrent users που είχαν «κατεβάσει» κόπια της ταινίας. Τελικά, η κατηγορία αποσύρθηκε (είχε προηγηθεί απόφαση δικαστή, ο οποίος δεν επέτρεπε το «κυνήγι» των IP-addresses, με εξαίρεση τη Γουόσινγκτον, αφήνοντας έξω από την υπόθεση το 99% των κατηγορούμενων).

Το 2012, η Nu Image κατέθεσε ξανά μηνύσεις, σε 2.165 users που είχαν «κατεβάσει» παράνομα το «Conan the Barbarian», προσπαθώντας να έχει στο πλευρό της κάποιους Internet providers, όπως τις εταιρείες Comcast and Sprint.

Αν προχωρήσει προς το δρόμο της δικαιοσύνης και η περίπτωση του «The Expendables 3», μάλλον θα δούμε τον αριθμό των μηνύσεων να σπάει ρεκόρ. Προσωρινά, η εταιρεία αναζητεί τον υπεύθυνο για το ληκάρισμα, έργο σχετικά δύσκολο, αφού στην προκειμένη πρόκειται για P2P release. Το φιλμ ξεκινά την προβολή του στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 21 Αυγούστου, σε διανομή της ODEON.

 

[via]

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 26 July, 2014 in MinOtavrS blog

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: