RSS

[Linux] Δείτε την κίνηση του δικτύου σας στο τερματικό σας

11 May

 

Αν θέλετε να δείτε την κίνηση και απόδοση του οικιακού σας ή επαγγελματικού δικτύου, δεν νομίζω πως υπάρχει καλύτερος τρόπος μέσα από το τερματικό / κονσόλα σας, αφού καμία εφαρμογή με γραφικό περιβάλλον δεν μπορεί να το αποδώσει καλύτερα, δίνοντας και όλες τις πληροφορίες.
Αυτό σε Linux, μπορείτε να το κάνετε εύκολα, χρησιμοποιώντας κάποια ή κάποιες από τις πιο κάτω εντολές, οι οποίες θα επιστρέψουν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, αποτελέσματα και γραφήματα της κίνησης του δικτύου σας.
Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν πως υπάρχουν αρκετές εντολές και παράμετροι για αυτό, μα θα σταθώ στις πιο κάτω, οι οποίες, κατά την άποψή μου, είναι οι απλές, αποτελεσματικές και σαφείς.
Όλα αυτά τα λογισμικά, υπάρχουν στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας (πχ, στο Κέντρο Λογισμικού), ενώ ορισμένα ενδέχεται να είναι ήδη προεγκατεστημένα.
Εμείς θα δίνουμε, για συντομία, την εντολή με την οποία μπορείτε να τα εγκαταστήσετε σε Debian, Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, μα αντίστοιχα και στις υπόλοιπες, αντί του ap-get, χρησιμοποιείτε τον package-manager της διανομής σας.
Ακόμα, μερικά τρέχουν απευθείας με δικαιώματα χρήστη και άλλα απαιτούν αυξημένα δικαιώματα root. Σε κάθε περίπτωση θα σας ενημερώσει αν χρειάζεται το δεύτερο, οπότε απλά βάζετε το sudo μπροστά από την κάθε εντολή, πατάτε enter, εισάγετε τον κωδικό σας και το πρόγραμμα θα τρέξει.
Για να κλείσετε την διεργασία, αυτό συνήθως γίνεται πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα Ctrl+Q (σε μερικές περιπτώσεις το x), είτε απλά κλείνοντας το παράθυρό του τερματικού / κονσόλας και επιβεβαιώνοντας το κλείσιμό του στην ερώτηση που θα σας κάνει.
bmon

Έχετε την ανάλυση του bandwidth της δικτυακής κίνησης του δικτύου σας και μάλιστα παρουσιάζει πολλαπλές διασυνδέσεις σε ένα παράθυρο.
Μπορείτε να το εγκαταστήσετε, με την εντολή:

sudo apt-get install bmon

και στην συνέχεια το τρέχετε, δίνοντας την εντολή:

bmon

iftop

Άλλο ένα πολύ καλό εργαλείο που σας δείχνει αναλυτικά τις συνδεδεμένες συσκευές και υπολογιστές στο δίκτυό σας και τι κίνηση έχει το καθένα.
Το εγκαθιστάτε με την εντολή:

sudo apt-get install iftop

και το τρέχετε δίνοντας:

sudo iftop

iptraf

Κατά την γνώμη μου ένα από τα καλυτερότερα εργαλεία που υπάρχουν για τον σκοπό αυτόν. Δίνει αναλυτικά στοιχεία για όλες τις διασυνδέσεις, μετράει την κίνηση των εισερχόμενων / εξερχομένων πακέτων και bytes, δίνει στατιστικά του interface και δείκτες δραστηριότητας, TCP/UDP κατανομές κίνησης, μα και ανάλυση του τυχόν εσωτερικού σας δικτύου LAN.
Νομίζω, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα καλύψει από τις πιο απλές απαιτήσεις, μέχρι και τις πιο προχωρημένες για ανάλυση του δικτύου σας. Το γεγονός πως χρησιμοποιεί το socket interface του Linux kernel, το κάνει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα των υποστηριζόμενων καρτών δικτύου.
Μπορεί να εγκατασταθεί με την εντολή:

apt-get install iptraf

Κατόπιν, μπορείτε να το τρέξετε με την εντολή:

sudo iptraf

Από το μενού του, μπορείτε να επιλέξετε τα στοιχεία που σας ενδιαφέρουν:

 

Nethogs

Ένα ιδιαίτερο εργαλείο που δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα υπόλοιπα, αν και κάνει κάτι ξεχωριστό, καθώς δείχνει την κυκλοφορία ανά διαδικασία, όπως δείχνει η εικόνα από πάνω.
Για να το εγκαταστήσετε, δώστε:

sudo apt-get -y install nethogs

και μετά το τρέχετε με:

sudo nethogs

Μερικά ακόμα εργαλεία, τα οποία και χρησιμοποιούσα περιστασιακά παλιότερα, είναι τα εξής:

slurm

Δείχνει την ανάλυση της κίνησης με έγχρωμα γραφικά. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν το βρήκα τόσο κατανοητό ή και γρήγορο, όπως τα προηγούμενα, αν και για άλλους θεωρείται ένα από τα καλύτερα.
Το εγκαθιστάτε με την εντολή:

sudo apt-get install slurm

Κατόπιν, αν το τρέξετε με την εντολή:

slurm

σας δείχνει τις παραμέτρους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, για να δείτε την ανάλυση του interface, θα δώσετε:

slum -i interface

nload

Αυτό είναι παραπλήσιο με τα slurm και bmon, μα αρκετά πιο απλοϊκό.
Για την εγκατάστασή του, δώστε:

sudo apt-get install nload

και το τρέχετε με:

nload

speedometer

Και αυτό θεωρείται ένα καλό εργαλείο που δείχνει έγχρωμα γραφήματα της κίνησής σας. Και αυτό όμως το βρήκα αργό, ενώ ποτέ δεν μου δούλεψε τέλεια.
Έχει πολλές επιλογές, μπορεί να ελέγξει πολλαπλές διασυνδέσεις, μπορεί να δείξει πολλαπλά γραφήματα σε αρκετές γραμμές ή στήλες, και μπορεί ακόμη και να παρακολουθεί την ταχύτητα λήψης ενός αρχείου (βλέποντας το μέγεθος του αρχείου στον δίσκο).
Για να το εγκαταστήσετε:

sudo apt-get install speedometer

Μετά, αν το τρέξετε με την εντολή:

speedometer

θα σας δείξει τις παραμέτρους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, για να δείτε την κίνηση της ethernet σύνδεσής σας, θα δώσετε:

speedometer -l -r wlan0 -t wlan0 -m $(( 1024 * 1024 * 3 / 2 ))

ifstat

Με αυτό μπορείτε να δείτε την κάθε κίνησή σας στο δίκτυό σε πραγματικό χρόνο, με ένδειξη των μεγεθών. Πολύ απλό και δείχνει μόνο τα στοιχειώδη:
Για εγκατάσταση:

sudo apt-get install ifstat

και μετά το τρέχετε:

ifstat

vnstat

Και αυτό πολύ απλό, δείχνει μόνο τα βασικά για την κυκλοφορία κάποιας σύνδεσης. Αν όμως, εγκαταστήσετε και κάποια plotting πακέτα, δείχνει την κίνηση αναλυτικότερα με πολύ ωραία γραφήματα.
Για να το εγκαταστήσετε, δώστε:

sudo apt-get install vnstat

και το τρέχετε με:

vnstat

tcpdump

Και το tcpdump, επιστρέφει αρκετές πληροφορίες της σύνδεσης και της κίνησης, μα δεν είναι και τόσο ευανάγνωστο, ούτε κατανοητό.
Αυτό συνήθως, έρχεται προεγκατεστημένο, οπότε αρκεί να δώσετε:

sudo tcpdump

wavemon

 

Ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο που ειδικεύεται στα ασύρματα δίκτυα, παρέχοντας πληροφορίες για το επίπεδο σήματος του wifi.
Για να το εγκαταστήσετε:

sudo apt-get install wavemon

και το τρέχετε, δίνοντας:

wavemon

στο κάτω μέρος του παραθύρου του, θα δείτε τις πληροφορίες που μπορείτε να πάρετε, πατώντας τα πλήκτρα F1, F2, κλπ.


 

Αυτά είναι τα εργαλεία με τα οποία μπορείτε ανά πάσα στιγμή, να έχετε πληροφορίες για το τι συμβαίνει με το δίκτυό σας.

 

[via]

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 11 May, 2016 in MinOtavrS blog

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggers like this: